V zadnjih letih je rekreativno kolesarjenje, doživelo velik razcvet saj kot malokateri šport nudi toliko možnosti, tako za netrenirane ljubitelje, kot tudi za aktivne športnike. Obilo možnosti ponuja za raziskovanje narave ter dobro druženje. Poleg vsega tega pa krepi naše zdravje in poživi duha.

V Pesnici pri Mariboru in njeni okolici je kar nekaj kolesarskih poti, ki nas vodijo po predelu Gornjih Slovenskih Goric, ki je zraven izjemne narave, bogato še s številnimi kulturnimi znamenitostmi in objekti kulturne dediščine. Kolesarske poti si lahko izberete na osnovi težavnostne stopnje, kajti teren na območju katerega potekajo je zalo razgiban.

Povezave na tej strani naj vam bodo v pomoč pri vaši rekreativni dejavnosti.

Pesniška mala kolesarska pot

Zahtevnost poti: nezahtevna, na celotni pot samo ena omembe vredna vzpetina.
Pot  na terenu ni označena. Dolžina poti: 12 km

Izhodišče poti je sadna tržnica v Pesnici. Po kratki vožnji ob glavni cesti v smeri Maribora zavijete  na traktorsko pot proti Pernici. Po železniškem podvozu čez 500 m zavijete v Dragučovo proti pekarni Konečnik nato nadaljujete po dolini  do centra Pernice, kjer zavijete levo proti Vosku. Po spustu čez avtocestni nadvoz zavijete desno ob Perniškem jezeru poti Vosku. Ko pridete do povezave Pesniški dvor - Jakobski dol zavijete levo čez hrib proti Pesniškemu dvoru. Tam zavijete desno na cesto proti Mariboru in pri lokalu Enologija desno proti Happy Farmu. Od dvorca se držite levo, kjer za 300m zapustite asfalt in se nanj vrnete pri kapelici, od katere se pod železniškim nadvozom vrnete na izhodišče v Pesnici.

x4
KLIK za povezavo

 

kp_pesnica
KLIK za povezavo

Pesniška kolesarska pot

Zahtevnost poti: Manj zahtevna, na nekaterih delih zaradi vzponov nekoliko napornejša pot; zaradi razgibanega terena je primerna za rekreativne kolesarje. Pot je na terenu označena.
Dolžina poti: 42 km

Izhodišče izleta je sadna tržnica v Pesnici. Po kratki vožnji ob glavni cesti v smeri Maribora zavijte v Dobrenjsko dolino. Po nadvozu v smeri Ranca prečkate avtocesto, za njo še železnico in “staro” cesto proti Šentilju.Po spustu v Vajgen nadaljujete po dolini mimo sadovnjakov do Jareninskega dvora, kjer zavijete levo proti Šentilju. Po strmem spustu v Zgornji Jakobski dol vas v nadaljevanju poti čaka le še zadnji vzpon na z vinogradi zasajeno Hlapje. Med čudovitimi vinogradi, viničarijami in zidanicami se vije ozka cesta, ki vas pripelje do kapele Mulec. Spustite se do Vogrinovega mlina na veter in nadaljujte mimo Johaneza (kip ob poti) skozi Vukovsko dolino po mlečni cesti do Pernice. Kmalu so za vami še Perniško jezero in Cesaričini sadovnjaki na levi.
Zadnji del poti se vije po umirjeni Gačniški dolini do centra Pesnice, kjer ste začeli vaše popotovanje preko Slovenskih goric.


KOLESARSKIH POTI JE MNOGO VEČ, POTREBNO JE SAMO MALO VOLJE, DA JIH PREVOZIMO.

TUKAJ JE PA ŠE NEKAJ UPORABNIH POVEZAV :