Krožna pot Pesnica - po obronkih Slovenskih goric

Krožna pot  Pesnica je relativno nova sprehajalno pohodniška pot, saj smo njene dele uporabljali že pri naših preteklih pohodih po obronkih Pesnice. Nastala je na pobudo članov UO TD Pesnica, ko je časnik Slovenske Novice želel predstaviti potep po obronkih Slovenskih Goric, v svoji četrtkovi rubriki Turistična Tribuna. Združuje večino naravnih in kulturnih znamenitosti v ožji okolici Pesnice in je kljub temu dolga devet kilometrov.  Krožna pot se lahko prehodi kot celota ali po delih, odvisno koliko časa ste pripravljeni porabiti za svojo rekreacijo in sprostitev.
Izhodišče pohodne poti je na ploščadi pred hiško Turističnega društva Pesnica, od koder krenete ob cesti proti Mariboru in na prvem odcepu zavijete levo proti železniškim viaduktom, ki so ostanek nekdanjega 649 metrov dolgega železniškega viadukta, na katerega nas spominja samo Jungblutova  grafika iz sredine 19. stoletja. Pot se pod viaduktom nadaljuje do sotočja potoka Cirknice in reke Pesnice ter naprej do Marijine kapelice. Pri kapelici nadaljujemo po kolovozu ob reki Pesnici proti dvorcu Pesniški dvor, kjer je sedaj Happy Farm društvo za aktivnosti in terapijo s pomočjo konj. Mimo dvorca pot nadaljujemo do vinskega bara Enologija, kjer je mogoč tudi prvi postanek in okrepčilo z njihovo ponudbo.
Pot nas od Enologije vodi nazaj mimo dvorca do križišča, kjer zavijemo desno čez hrib v Gačnik. Pot nas vodi skozi gozd ter mimo razpela navzgor ob Gačniškem potoku do ekološke kmetije Sergo, od tu se  nadaljuje  do hiše Gačnik 83A, kjer  zavije levo po makadamski cesti ob robu gozda, do lepo urejene kmetije Eder z etnološko zbirko Štibl. Od kmetije Eder nadaljujemo po asfaltu in na prvem križišču zavijemo desno, nato levo in kmalu še enkrat desno proti Sadjarskemu centru Gačnik. Preden pridemo do sadjarskega centra imamo na levi lep panoramski pogled na center Pesnice in železniško postajo, ki je bila zgrajena leta 1846, na desni pa gremo mimo kmetije , kjer so snemali film domačina, pisatelja Toneta Partljiča  Moj ata, socialistični kulak. Pot nas od sadjarskega centra, vodi desno, pri tabli frizerski salon Milka zavijem levo navzgor in na prvem odcepu levo skozi gozd do konjeniškega centra KD Pesnica, kjer si lahko ogledate tudi njihov mini živalski vrt.  Od konjeniškega društva nas pot vodi  levo proti železniškemu prehodu ter ob progi in mimo kolodvora, desno skozi krožišče do izhodišča. Članek, ki ga je napisal g. Boris Dolničar in je bil objavljen v Slovenskih  Novicah lahko vidite z klikom na povezavo spodaj.

KROŽNA POT Pesnica

 

KROŽNA POT PESNICA

Z klikom na sliko si lahko preberete članek v celoti.
Oddelek spodaj pa naj vas vodi do spletnih predstavitev
znamenitosti, ki jih lahko vidite ob poti.

 

 

 

POHOD_1


 1. TURISTIČNO DRUŠTVO PESNICA
 2. ZAČETEK ŽELEZNIŠKEGA VIADUKTA
 3. MARIJINA KAPELICA
 4. HAPPY FARM - DVOREC VITEZOV PESNIČARJEV
 5. ENOLOGIJA -  VINSKI BAR

 6. EKO KMETIJA SERGO
 7. DIDAKTIČNA KMETIJA EDER
 8. PRIZORIŠČE SNEMANJA FILMA "MOJ ATA SOCIALISTIČNI KULAK"
 9. SADJARSKI CENTER GAČNIK
10. KONJENIŠKO DRUŠTVO PESNICA


 Lahko pa  Pesniško sprehajalno pot, pobrobno vidite TUKAJ